Thermische breuken in glas

Het glas van tegenwoordig valt niet meer te vergelijken qua isolatiewaarde met enkel glas of dubbel glas van 20 jaar geleden. Glas bestaat vandaag de dag uit twee of drie glasbladen met daartussen een spouw die gevuld wordt met argon of krypton gas. Sommige delen van het samengestelde glas worden soms nog van extra coatings voorzien voor nog betere isolatie. Triple glas dat uit drie glasbladen en twee spouwen bestaat isoleert dikwijls beter dan spouwmuren die 10 jaar oud zijn.

Tegenwoordig wordt er dan ook voor veel grotere ruiten gekozen dan vroeger omdat ze veel minder warmteverlies betekenen dan enige decennia geleden. Er is een nieuwe moderne architectuur ontstaan waarbij volop gebruik gemaakt wordt van grote glaspartijen. 

Naast het risico op oververhitting van de woning hebben deze grote goed geïsoleerde glazen nog een andere, meestal niet gekende, eigenschap: de kans op thermische breuk is vele malen groter dan vroeger.

Een thermische breuk treed op als een deel van het glasblad veel warmer wordt dan een ander “aangrenzend” deel. Hierdoor ontstaat er in het glasblad spanning die op een gegeven moment kan resulteren in een barst. Deze barst begint altijd aan de zijkant van het glas en staat hier loodrecht op. Zoals op de foto te zien is kan deze nadien verder barsten en in kronkels over het glas verdeelt verder lopen.

Een thermische breuk treedt in 95% van de gevallen op in het binnenste glasblad. Meestal wordt ze veroorzaakt door een donker object (bv. een zwarte zetel) die het glas gedeeltelijk afdekt aan de binnenzijde. Het donkere vlak van de zetel dat tegen of vlakbij het glas staat trekt veel zonnewarmte aan waardoor het glasblad op die plaats samen met de zetel opwarmt. Het deel van het glas waar de zetel niet tegenstaat blijft koud, het moment waarop het temperatuurverschil te groot wordt treedt de breuk op.

Bij slecht isolerende glazen zal het binnenste glasblad in zijn geheel mee opwarmen met de zon. Bij de huidige glazen is dit minimaal, vandaar dat de kans op thermische breuken toegenomen is de laatste jaren. Vaak gaat het om gordijnen, zetels, kasten in een donkere kleur die te dicht bij het glas staan waardoor de warmte gevangen blijft tussen het object en het glas. Gordijnen die half gesloten zijn en platen die worden gebruikt om de zon gedeeltelijk weg te houden van de ruit zijn maar enkele mogelijke oorzaken.

Om thermische breuken te vermijden zijn hier enkele tips:

  • Hang gordijnen en meubels ver genoeg van het glas zodat de lucht kan circuleren en de warmte afgevoerd kan worden. Minstens 11 cm, of de afstand die een kippend raam bovenaan nodig heeft voor de kipstand
  • Kies voor een lichte kleur van gordijnen als het toch dicht bij het glas bij moet hangen, hoe lichter hoe minder warmteopname.
  • Kies voor gehard glas indien er toch een donker vlak dicht tegen het glas moet staan.

 

Deel dit artikel:

Schrijf in op onze nieuwsbrief en krijg onze blog artikelen in je mailbox.